Van de Nes en Van der Vegt winnen 1e Winter Triatlon Twente

Hengelo/Enschede – 28-3-2009. De eerste editie van de Winter Triatlon Twente, die gisteren in Hengelo en Enschede gehouden werd, deed ondanks zijn datum in de lente toch zijn naam eer aan. Een groot regenfront dat over Nederland trok maakte dat de deelnemers op de fiets kletsnat regenden en daar bij het schaatsen de nadelen van ondervonden.

Vanaf de start in het FBK stadion was het regerend Nederlands kampioen Erik-Jan Spijkerman die de leiding nam. Hij liep een kleine minuut weg van Martin Veenhuizen op de route naar IJsbaan Twente. Daarachter liep Guido Gosselink, die het organiseren van de wedstrijd combineerde met deelname, die al ruim twee minuten moest toegeven. Kurt van de Nes zat al boven de vier minuten achterstand bij de eerste wissel.

De continue regen op de fiets zorgde voor afkoeling van de atleten, die echter nog geen positie wisselingen te weeg bracht. Veenhuizen verloor wat terrein, Van de Nes en Gosselink kropen wat dichter naar de kop van de wedstrijd. Met het beste onderdeel van oud A-rijder Spijkerman nog voor de boeg leek de aanstaande winnaar vast te staan, maar de strijd om de overige ereplaatsen lag nog open.

Vlak naast elkaar wisselend met van koude gevoelloze vingers zaten Veenhuizen, Gosselink en Van de Nes op de bank en gingen in die volgorde het ijs op. Hier bleek dat Van de Nes de kou het beste doorstaan had en was in korte tijd Gosselink en ook Veenhuizen al voorbij. Waar niemand echter meer op gerekend had was dat Spijkerman onderkoeld op het ijs gekomen was. Zijn vier minuten voorsprong verdween onder de aanvallende impulsen van Van de Nes, die in januari al zilver won op het NK natuurijs bij de veteranen. Spijkerman kon zijn versnelling in de laatste rondes niet beantwoorden en zo gleed verrassend Van de Nes als eerste over de finishlijn.

Bij de dames was de grote favoriete Nederlands kampioene Lizette van der Vegt. Zij maakte dat volledig waar en bouwde een comfortabele voorsprong op van elf minuten op Geke Venema in de eerste twee onderdelen. Venema kon daar in het in schaatsen slechts weinig van af halen. Grietje Hogervorst reed naar de derde podiumplek.

Afgezien van de regen verliep de eerste editie naar tevredenheid. Naast de kwart was er ook een sprint met deelname van trio’s en twee jeugdafstanden. In totaal waren er 340 deelnemers.

Uitslagen 1e Winter Triatlon Twente – Hengelo/Enschede 28 maart 2009

Kwart wintertriatlon (10km lopen – 50 km fietsen – 20 km schaatsen):

Heren:

  1. Kurt van de Nes        2.37.57 (H40)
  2. Erik-Jan Spijkerman    2.38.23
  3. Martin Veenhuizen 2.42.47 (H40)
  4. Guido Gosselink 2.47.08
  5. Henk Huitema           2.54.21
  6. Rob de Boer            2.55.14 (H40)

Dames:

  1. Lizette van der Vegt   3.01.37
  2. Geke Venema            3.11.30 (D40)
  3. Grietje Hogervorst     3.47.04

Sprint wintertriatlon (5km lopen – 20 km fietsen – 10 km schaatsen)

Heren:

1. Henk-Jan van Goor      1.17.20

2. Rein de Vries          1.18.25

3. Kevin Lek              1.18.36 (H16)

Dames:

1. Marike Bouwknegt       1.23.45

2. Rikst Nynke Schakel    1.25.46

3. Susan Boode            1.25.50

De volledige uitslagen staan op www.wintertriatlontwente.nl

foto: Maurits Diephuis

foto: Tom Smit

foto: Tom Smit

Plaats een reactie