Sweere en Sterk Nederlands Kampioen 2010

Prachtige ontknoping NK

Het was een prachtige ontknoping bij het Nederlands kampioenschap Wintertriathlon voor mannen, zaterdag 30 oktober in Assen. Wie zijn geld had gezet op drievoudig winnaar Wim Nieuwkerk uit Fijnaart kwam ditmaal bedrogen uit. Zijn streekgenoot Teun Sweere ging met de Nederlandse titel aan de haal. Sweere buitte zijn specialiteit schaatsen helemaal uit. Hij begon met een achterstand van ruim twee minuten op koploper Nieuwkerk aan het laatste onderdeel, maar nog voor de eerste vijftien schaatsronden waren afgelegd, had Sweere de eerste plek al te pakken. Nieuwkerk kwam er niet meer aan en werd tweede.

De derde plaats ging naar de dolblije Robert Beute. De Assenaar sloot met de 27-ste Wintertriathlon Assen zijn actieve carrière af en was met de derde plek bijzonder tevreden.
Er was nog iemand die zijn carrière in Assen afsloot: Guido Gosseling.
Hij werd in zijn laatste NK zesde een prestatie van formaat.

Sterk sterk op het NK

Bij het Nederlands kampioenschap voor dames was het Maria Sterk die de sterkste was en de winst pakte. De Friezin uit Hallum voltooide de 5 kilometer lopen, 25 kilometer fietsen en 10 kilometer schaatsen in 1 uur, 27 minuten en 28 seconden. Tweede werd haar provinciegenote Bianca Boers-Duursma uit Lemmer. Tijdens het lopen moest Sterk haar meerdere nog erkennen in Bianca Broers, maar bij het fietsen ging ze haar rivaal al voorbij en daar greep ze de winst. Ze had een voorsprong van twee minuten opgebouwd na het fietsen en die bleek Sterk bij het schaatsen ook nodig te hebben. Opvallend genoeg verloor de Nederlands kampioen marathon op natuurijs op het Asser kunstijs een minuut aan de atlete uit Lemmer. Toch bleek dat aan de finish geen probleem te zijn. De titel ging naar Hallum.
Derde werd de Drentse Crista Hagel-Benjamins uit Coevorden. Zij eindige op bijna zes minuten van de winnaar. Er deden door de omzetting van het NK dames naar de sprintafstand, opvallend meer dames aan het NK mee, dan verleden jaar.

Prolongatie voor Lek

Kevin Lek is er bij de junioren heren in geslaagd zijn titel van verleden jaar te prolongeren. Over de sprintafstand deed Lek 1 uur, 25 min. en 22 seconden. Vooraf had de Emmenaar er vertrouwen in dat hij kanshebber was. In het zomerseizoen deed hij namelijk ook al van zich spreken. Hij wist in de zomermaanden zijn vorm te bevestigen door winnaar te worden van het nationale circuit van triathlons en duathlons. Tegen het schaatsen zag Lek dit jaar bepaald niet op. Voorafgaand aan het kampioenschap in Assen liet hij weten dat hij al heel wat kilometers had kunnen trainen, omdat de ijsbaan in Assen eerder open was dan andere jaren.
Bij de junioren dames pakte Mariëlle Hulsman uit Holten de titel. Zij legde de 5 km. lopen, 25 km. fietsen en 10 km. schaatsen af in 2 uur, 03 min. en 25 seconden.Opvallend was het presteren van Monique Elfrink uit Zevenaar in de categorie D16. Zij was aanmerkelijk sneller dan Hulsman. Elfrink had 1 uur, 38 min. en 15 seconden nodig voor de zogenaamde sprintafstand.

Tot op de bodem

Het waren niet alleen de “grote” mensen die in actie kwamen bij de Wintertriathlon Assen. Ook de jeugd kwam aan bod. Dat was op vrijdag 29 oktober tijdens de mini-wintertriathlon. Net als bij de “grote” sporters ging het bij de mini’s ook om lopen, fietsen en schaatsen.

Er werd fel gestreden door jonge sporters die varieerden in leeftijd van zes tot en met 13 jaar. Sommigen van hen gingen tot op de bodem.
Het was al avond, toen de prijsuitreiking plaatsvond. Wie weet komen we één van de winnaars van vrijdag de komende jaren tegen als winnaar van het Nederlands kampioenschap.

Plaats een reactie