Wim Nieuwkerk en Sione Jongstra winnen NK Wintertriathlon in Groningen

Afgelopen zaterdag werd in Groningen onder lenteachtige weersomstandigheden gestreden om het Nederlands Kampioenschap Wintertriathlon. Een unicum, want voor het eerst in ruim 25 jaar vond deze titelstrijd niet in Assen plaats. Het Groningse sportcentrum Kardinge en haar ijsbaan vormden het decor van de wintersetriathlonvariant: hardlopen rondom het sportpark, fietsen door de uitgestrekte Groningse provincie en schaatsen in de frisse ijsarena.


NK Dames

Het Estheticon NK Wintertriathlon begon ’s ochtends met de dames op de sprintafstand. Deze afstand bestond achtereenvolgens uit 5 kilometer hardlopen, 25 kilometer fietsen en10 kilometer schaatsen. Op het looponderdeel nam de 18-jarige Monique Elfrink gedurfd de leiding en kwam in 19:12 minuten als eerste terug in de wisselzone. Ze werd op de hielen gezeten door de Utrechtse triathlete Sione Jongstra. Met acht nationale titels op verschillende triathlondisciplines gold Jongstra als favoriet voor de winst op dit NK. Jongstra verliet de wisselzone sneller dan Elfrink en op de fiets breidde ze haar voorsprongvrij eenvoudig uit tot zo’n 3 minuten. Hierachter volgden Elfrink en de twee Groningse triathletes Irene Lako en Lizette van der Vegt. Na het fietsonderdeel vond op het ijs eenspannend slotgevecht plaats, want Lako en Van der Vegt zijn betere schaatssters dan Jongstra. Hoewel de twee behoorlijk inliepen, wist de Utrechtse topfavoriet haar eerste plekmet succes te verdedigen. Jongstra veroverde het felbegeerde goud in een tijd van 1:25:49. Lako werd tweede in 1:26:39, op 30 seconden gevolgd door Van der Vegt. De jonge Monique Elfrink legde het op het schaatsonderdeel af tegen de top drie en finishte uiteindelijk als vierde in 1:29:50.

NK Dames (5km lopen – 25km fietsen – 10km schaatsen)

  naam plaats eindtijd
1 Sione Jongstra Utrecht 1:25:49
2 Irene Lako Groningen 1:26:39
3 Lizette van der Vegt Groningen 1:27:10
4 Monique Elfrink Zevenaar 1:29:50
5 Janine Doorduin Hoogezand 1:30:00

NK Heren

’s Middags om 13:00 uur klonk het startschot voor het Estheticon NK heren op de middenafstand. De mannen moesten 10 kilometer hardlopen, 50 kilometer fietsen en20 kilometer schaatsen. Het affiche van deze herenwedstrijd beloofde spektakel, wantde Nederlands Kampioenen van de afgelopen drie jaar stonden aan de start: Erik-JanSpijkerman won in 2008, Wim Nieuwkerk in 2009 en in oktober 2010 won Teun Sweere in Assen. De kampioen uit 2009 voerde vanaf de start het deelnemersveld aan en sloeg meteen een groot gat met zijn concurrenten. Nieuwkerk maakt zijn reputatie van sterk loper meer dan waar. Vorige week werd hij in Almere nog Nederlands Kampioen op de crossduathlon. Daar

had hij dus al laten zien dat zijn fietsbenen ook in goede vorm verkeren. Dat bleek, want nadat hij met een voorsprong van ruim 2 minuten terugkeerde in de wisselzone, vergrootte hij op de fiets de marge met zijn concurrenten tot zo’n 6 minuten. Een grote voorsprong op de ijzersterke schaatser Sweere, die als tweede van de fiets kwam, was voor Nieuwkerk een aangename uitgangspositie voor het slotonderdeel. Sweere wistop het ijs zijn achterstand op de triathleet uit Fijnaart nog wel te verkleinen van 10 tot 5ronden, maar toen sloeg hij noodlot toe: Sweere kreeg kramp en viel. Nu kon Nieuwkerk onbelemmerd zijn vierde nationale titel op de wintertriathlon veilig stellen. Hij finishte in een imposante eindtijd van 2:26:38. Zes minuten later finishte de ongelukkige Sweere als tweede. Het brons ging naar Spijkerman, de kampioen van 2008. Hij kwam in een tijd van2:33:55 over de streep.

Uitslag NK Heren (10km lopen – 50km fietsen – 20km schaatsen)

  naam plaats eindtijd
1 Wim Nieuwkerk Fijnaart 2:26:38
2 Teun Sweere Zevenbergen 2:32:44
3 Erik-Jan Spijkerman Hoorn 2:33:55
4 Henry Visscher Zwolle 2:36:29
5 Martin Veenhuizen Tynaarlo 2:37:38

Plaats een reactie