Sweere en Hoogeboom zegevieren in Assen

Met een voorsprong van ruim drie minuten op zijn naaste belager Joost Koelen uit Delden heeft Teun Sweere (Zevenbergen) zaterdag de Wintertriathlon Assen op zijn naam geschreven. De man die ook verleden jaar de Wintertriathlon Assen won, stapte op hetzelfde moment het ijs op als Marco Glastra uit Hilversum, maar de schaatscrack uit Brabant nam direct afstand. Na vijf minuten schaatsen had Sweere al een ronde voorsprong op Glastra en die voorsprong bouwde hij gestaag uit. Glastra, die duidelijk minder schaatskwaliteiten had, moest ook Koelen laten passeren en kwam niet verder dan de derde plek.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Sweere zijn prestatie van verleden jaar zou evenaren. Na het lopen passeerde hij als zesde de tijdregistratie. Maar tijdens de tweede ronde van het fietsen maakte de 22-jarige atleet duidelijk waarvoor hij naar Assen was gekomen: winnen.

In de tweede 25 km fietsen passeerde hij al zijn vijf voorgangers en kwam als eerste in de wisselzone naar het schaatsen.

Op de gladde vloer was Sweere superieur. “De winst in Assen prolongeren is fantastisch. Het lopen was best moeilijk. Ik kwam niet goed in mijn ritme. Maar in de laatste fietsronde pakte ik iedereen. Heel mooi hier opnieuw te winnen.”

Martin Veenhuizen uit Tynaarlo, verleden jaar zevende, wist een uitstekende prestatie neer te zetten. Bij het lopen kwam hij als derde binnen. Veenhuizen verloor tijdens het fietsen een positie en kwam als vierde het ijs op, maar al snel had hij de derde positie al teruggepakt. Dat duurde niet lang. Koelen schaatste eerst hem voorbij en daarna Glastra. Veenhuizen eindigde op de vierde plaats.

Bij de dames was de strijd, net als bij de mannen, ook spannend. Eerst leek het te gaan tussen Lizette van der Vegt uit Groningen en Roos Hoogeboom uit Maastricht. De twee waren aan elkaar gewaagd en trokken behoorlijk gelijk op. Dat ging door tot de tweede ronde van het fietsen. Toen kreeg Van der Vegt een inzinking. Zodanig, dat velen haar voorbij fietsten en ze zelf in de wisselzone naar het schaatsen definitief afstapte.

De strijd ging aan kop tussen Hoogeboom en Geke Venema (Easterlittens). Vele ronden lagen de dames amper tien meter uit elkaar, maar een ronde voor het eind sprintte Hoogeboom weg en finishte als beste dame met acht seconden voorsprong op Geke Venema.

“Het was voor mij enorm zwaar”, sprak de winnares na afloop. “Ik had geen kracht meer om eerder weg te rijden bij Geke Venema. Daarom ging ik pas in de laatste ronde. Maar het is super gaaf om te winnen.”

 

bron: http://www.wintertriathlonassen.nl

 

1 gedachte over “Sweere en Hoogeboom zegevieren in Assen”

Plaats een reactie