Sweere en Hoogeboom prolongeren nationale wintertriathlontitels in Twente

ENSCHEDE – In 2013 viel de vijfde wintertriathlon Twente op de koudste 23e maart in honderd jaar. Dit jaar was de zesde editie van dezelfde wedstrijd met zo’n twintig graden één van de warmste wintertriathlons ooit gehouden op Nederlandse bodem. Mogelijk blijft het ‘record’ nog in handen van de laatste wintertriathlon van Utrecht, inmiddels zo ongeveer twintig jaar geleden. Deze wedstrijd kende ook fraaie zomerse temperaturen rond en boven de twintig graden en een onder de schaatsers wegsmeltende ijsvloer. Teun Sweere en Roos Hoogeboom werden er niet warm of koud van. Zij verdedigden met succes hun nationale titels, die ze aan het begin van dit ‘winterseizoen’ in 2013 hadden veroverd op de baan in Assen.

Samen met Erik-Jan Spijkerman en Martin Veenhuizen keerde Westbrabander Sweere als eerste terug bij zijn fiets. Op dat onderdeel reed hij weg bij deze concurrenten, deels door een stop-and-go straf voor Spijkerman. Alleen wielrenner Bart van Haaren poetste een groot deel van zijn achterstand weg. De oud-winnaar van de Friesche Wouden Wielerklassieker kwam met een achterstand van een halve minuut op Sweere van de fiets. Marathonschaatser Ramon Mensink uit Tubbergen, winnaar van de Plansee-toertocht over 200 kilometer, werkte zich als derde in zijn schaatsen en had daarmee uitzicht op een podiumplaats. Toch bleef oud-kampioen Erik-Jan Spijkerman hem op de overdekte ijsbaan Twente nog voor door een veel snellere wissel. Van Haaren en Sweere gingen echter ook op het ijs te hard voor de concurrentie. B-schaatser Sweere, die in de Westbrabantse stratenlopen met de beste atleten mee kan, stond voor het vijfde jaar op rij op het NK-podium, de derde keer als winnaar.

Bij de vrouwen kwam Eline Lute het snelst uit de startblokken. Op de fiets en schaats stelde titelverdedigster Roos Hoogeboom orde op zaken met de snelste fiets- en schaatstijd. De Friese veterane Geke Venema wisselde stuivertje met Eline Lute, die vorig jaar in Assen nog het zilver wegkaapte.

Op de sprint-afstand (5-22-10) waren Robert Beute en Pien Keulstra uit Boekelo de snelsten. Bij het NK voor de junioren (op diezelfde afstand) gingen de titels naar Jerrie Suyker en Arianna Pruisscher. Voor Suyker was zijn eindtijd zelfs goed voor een tweede plaats achter Beute. Tom Benerink uit Hengelo pakte na zijn titel bij de jeugd vorig jaar nu brons bij de junioren. Voor Pruisscher was het na de titel bij de jeugd vorig jaar zelfs direct raak met goud. De titels bij de jeugd gingen naar Brian van Vliet en Joelle de Ruiter. Jari Hellegers uit Hengelo pakte op zijn verjaardag een bronzen NK-medaille.

Naast de diverse NK’s waren er ook team wedstrijden voor de Tjellens Bokaal op de sprint en kwart wintertriathlon, evenals een kinder wedstrijd. In totaal deden er 675 atleten mee.

UITSLAGEN                

NK WINTERTRIATHLON TWENTE

(10L – 50F – 20S)

 

MANNEN —————————–

1 Teun Sweere           2:26:55

2 Bart van Haaren       2:28:53

3 Erik-Jan Spijkerman   2:29:35

4 Ramon Mensink         2:30:53

5 Jeroen Lute           2:31:31

6 Edwin Ophof           2:31:33 M50

7 Martin Veenhuizen     2:33:32 M40

8 Richard Kramer        2:35:31 M40

9 Tiedo Tinga           2:36:10 M40

10 Kor Broers            2:36:11 M40

 

VROUWEN —————————-

1 Roos Hoogeboom        2:43:33

2 Geke Venema           2:49:43 V45

3 Eline Lute            2:50:25

4 Carin Ceelaert        2:53:19

5 Marlies Groenewold    3:01:20

6 Annelies Vrancke      3:03:02 V40

7 Grietje Hoogerkamp    3:05:07 V40

8 Brigitte Tuinzaad     3:19:34 V40

9 Elisabeth vd Steeg    3:25:40

10 Willeke Koers         3:26:42

 

Foto: Albert Esschendal.

Plaats een reactie