Laatste Wintertriathlon Assen

Op 1 maart 2016 houdt ijsbaan De Bonte Wever in Assen op te bestaan. Daardoor was de afgelopen 32e editie van de Wintertriathlon Assen op 31 oktober 2015 de allerlaatste.

Hieronder vindt u het uitgebreide verslag van deze laatste wintertriathlon Assen, zoals door de organsatie gepubliceerd op haar website.

Beute wederom ongenaakbaar

Op de sprintafstand was Assenaar Robert Beute ongenaakbaar. Hij zegevierde met een voorsprong van 2 minuten en 18 seconden op tweede man Christiaan van den Berg uit Maarssen. Zowel bij het lopen als bij het fietsen was Beute niet te kloppen, maar op de slotafstand, het schaatsen, werd de Assenaar vierde. Echter de totaaltijd was verreweg het snelst en hij mocht opnieuw op de hoogste trede van het ereschavot staan, net als de afgelopen vier jaren.

De basis voor de winst werd al op de loopafstand gelegd. Beute voltooide de 5 kilometer in een tijd van 17.07 minuten en dat was op zes seconden na een minuut sneller dan Sep Thijssen uit Nijmegen en Thomas Batelaan uit Amsterdam die de loopafstand in exact dezelfde tijd afrondden (18.01 min.)

Het hield in dat Beute als eerste op de fiets klom en ook op de tweewieler was hij onklopbaar. In 40.15 minuten rondde hij het fietsonderdeel af en bouwde hij zijn voorsprong uit. Op het ijs hoefde Beute de naaste concurrenten alleen maar goed in de gaten te houden. Dat deed hij voortreffelijk en uiteindelijk was zijn voorsprong 2 minuut 18 seconden.

“Het moeilijkst voor mij was het lopen. Ik zag op de deelnemerslijst een aantal snelle marathonschaatsers staan en die kunnen ook hard fietsen. Daarom was het voor mij belangrijk dat ik op de loopafstand een forse voorsprong kon opbouwen.”

Achteraf viel het nog wel mee met de concurrentie. Christiaan van den Berg uit Maarssen ging op het ijs weliswaar voortvarend van start, maar een echte bedreiging vormde hij niet voor Beute. Wel reed hij op de gladde ijzers één minuut sneller dan Beute, maar meer achterstand kon hij niet goedmaken. “Toen Van den Berg zo hard van stapel liep met rondjes 34, kneep ik hem wel even, maar later zakte hij terug naar rondjes van 38 seconden op de ijsbaan en dat reed ik ook. Toen maakte ik mij geen zorgen meer. De laatste tien ronden heb ik alleen maar genoten van de laatste maal dat ik hieraan mocht meedoen. Vijf jaar achtereen winnen is toch mooi.”
Voor de organisatie en vooral de vrijwilligers had Beute nog een verrassing in petto tijdens de laatste ronde op het ijs. Hij ontvouwde ruim voor de finish een spandoek met de tekst “Organisatie en Vrijwilligers BEDANKT” en reed daarmee over de finish. “Ik wilde de organisatie en zeker de vrijwilligers zo graag bedanken, want wij sporters klagen weleens, maar de wijze hoe hier in Assen alles is geregeld, is perfect. En als je dan onderweg middenin in het veld bij het fietsen de vrijwilligers helemaal alleen ziet staan, zonder aanspraak van anderen, en ook nog in de kou, dan neem ik diep mijn petje af.”


Sweere knokt zich naar tweede plek

Richard Louman verrast bij Wintertriathlon Assen

Niet Teun Sweere, maar Richard Louman uit Heelsum heeft de laatste Wintertriathlon Assen op zijn naam geschreven. Zaterdag klopte hij viervoudig winnaar Teun Sweere (Zevenbergen), die na 10 kilometer lopen, 50 kilometer fietsen en 40 kilometer schaatsen bleef steken op exact een halve minuut. Sweere verspeelde de winst tijdens de wissel tussen het fietsen en het schaatsen. Waar de winnaar van verleden jaar daar 4 minuut 17 seconden over deed, wist Richard Louman in die wisselzone een enorme tijdwinst te pakken door te wisselen in 3.31.

Deze 32e editie van de Wintertriathlon Assen was bijzonder spannend. Tot aan het eind maakten drie atleten nog kans op de winst. Richard Kramer uit Hoogkarspel wist zich via het lopen in een prima positie te manoeuvreren door tweede te worden achter Bob Hordijk uit Assen. Deze ging er tijdens zijn thuiswedstrijd als een haas vandoor, maar na het loopnummer haakte Hordijk tussentijds af, waardoor hij niet in de eindstand voor kwam.

Tijdens het fietsen kwam Jeroen Lute (Zuid-Scharwoude) zich met de kop bemoeien, maar de bijna drie minuten achterstand die hij letterlijk had opgelopen, maakte hij bij lange na niet goed, terwijl Louman, Kramer en Sweere nauwelijks iets op elkaar toegaven tijdens het fietsen. Uiteindelijk kwam Louman als eerste het ijs op,  Kramer als tweede en Sweere als derde.

Sweere gaf alles op zijn specialiteit het schaatsen, maar hoe hij ook terugvocht, in de laatste ronde wist hij alleen Richard Kramer nog te verschalken, maar Louman bleef bijna een schaatsronde voor.

Dat de man uit Heelsum (Gelderland) Sweere wist te kloppen, was door weinigen vooraf voorzien. Hijzelf had er ook geen rekening mee gehouden op de hoogste trede van het podium te kunnen stappen. “Een podiumplek had ik wel op gehoopt, maar winnaar worden is boven verwachting.”

Het goede gevoel kwam toen hij na de wissel van fiets naar ijs met bijna een ronde voorsprong Teun Sweere pas het ijs op zag stappen. “Een ideale positie voor mij. Ik moest Sweere in de gaten houden en hem voor blijven en dat is gelukt. Ik heb hier wezenloos voor getraind.”

Voor Louman was het de vijfde maal dat hij meedeed aan de Wintertriathlon Assen. In 2012 deed ik voor het laatst mee, tijdens het NK. Toen werd Durk Fabriek winnaar en ik vierde. Dat ik de laatste editie win is natuurlijk geweldig.”

Precies een halve minuut later kwam viervoudig winnaar Teun Sweere als tweede over de finish. In de laatste ronden had hij Richard Kramer het nakijken gegeven en daarmee toch nog de tweede plek gepakt, maar niet tot zijn tevredenheid. “Ik ga echt niet tweeënhalf uur sporten om met de tweede plek genoegen te nemen. Maar ik heb het zelf verknoeid tijdens de wissel. Ik wilde mijn schaatsen persé goed onderbinden. Ik heb me verkeken op de tijd waarmee ik daarmee bezig was.  Wanneer je bijna een ronde achter ligt als je op de ijsbaan stapt, moet je wel heel goed kunnen schaatsen om de eerste man te passeren en voldoende afstand te nemen om alsnog te winnen. Louman is terechte winnaar, hij was aan het einde gewoon de beste.”

Lang reden Kramer en Sweere in dezelfde ronde op het ijs, met Kramer als tweede. Op de eindstreep waren de rollen omgekeerd en finishte Kramer 17 seconden later dan Sweere.

De man die verleden jaar tweede werd, Martin Veenhuizen uit Tynaarlo, moest nu genoegen nemen met de vijfde plaats. Tijdens het lopen maakte Veenhuizen nog de derde tijd, maar moest op het fietsnummer en op het ijs genoegen nemen met achtste plekken.

Dames
Laura Gorter zegevierde bij de dames. De Utrechtse voltooide de drie afstanden in een totaaltijd van 2 uur 46 minuten en 49 seconden. Dat was in het overall-klassement goed voor de zestiende plaats. Geke Venema uit Easterlittens legde beslag op de tweede plaats bij de dames, maar moest ruim vijf minuten toegeven op Otter. Als derde vrouw eindigde Eline Lute-Kuin uit Zuide-Scharwoude. Haar eindtijd was 2.53.42.

Estafette
Het team Fietsen & Koffie uit Hooghalen wist de estafette bij de Wintertriathlon Assen te winnen. Anno Huizenga, Sander Iwema en Jorrit van de Kant hadden op de eindstreep 1 minuut 12 seconden voorsprong op de naaste belagers: de mannen van Team Staphorst. Het was vooral Sander Iwema (Hooghalen) die de kastanjes uit het vuur sleepte voor Team Fietsen & Koffie. Op fiets haalde hij alles uit de kast en daardoor kon Jorrit van de Kant met een ruime voorsprong het ijs op stappen. Van de Kant: “Sander heeft ontiegelijk goed gereden, daardoor hoefde ik alleen maar te kijken naar het team achter me. Daarin was het marathonschaatser Klaas de Weerd die er alles aan deed om ons te bedreigen, maar ik kon hem ruim achter me laten.”

 

 

Posthuma en Heerink winnen NK Duatlon

Stein Posthuma is zaterdag in Assen Nederlands Kampioen geworden op de kwart duathlon. Voor 10 kilometer lopen, 40 km fietsen en 5 km lopen, had de atleet uit Delft een tijd van 1 uur 49 minuten en 55 seconden nodig. Hij had een voorsprong van slechts 38 seconden op Alexander Picard uit Chaam. Bij de dames was Jony Heerink uit Amersfoort de snelste. Zij volbracht de drie afstanden in een totaaltijd van 2 uur acht minuten en 1 seconde en bleef Marina van Dijk (Amersfoort) 1 minuut, 47 voor.

De strijd bij de mannen was spannend. Posthuma wist tijdens de eerste maal lopen iedereen achter zich te houden. Hij voltooide de 10 kilometer in 31 minuten, 56 seconden. Henk van Leeuwen uit Breda kwam daar 21 seconden als tweede achteraan en Alexander Picard ging als derde atleet naar zijn fiets, met een achterstand van 1 minuut, 29 seconden.

Van Leeuwen zakte op het fietsnummer ver terug en maakte op de tweewieler de negentiende tijd. Daarentegen pakte Alexander de Groot echter flink uit bij het fietsen en wist 1 minuut en acht seconden goed te maken op koploper Posthuma. Maar het was niet genoeg om de man uit Delft te passeren en zeker niet genoeg om het Posthuma op de laatste 5 kilometer lopen nog erg moeilijk te maken. De atleet uit Delft controleerde de wedstrijd keurig en wist zelfs nog weer iets uit te lopen op zijn naaste belager Picard.

Uiteindelijk had Posthuma op de streep 38 seconden over op Picard.

De Brabander uit Chaam liet Daan de Groot uit Utrecht, die derde werd, maar liefst 3 minuut 31 achter zich.

Assenaar Raymond van der Boom werd vijfde op het NK.

Jony Heerink de sterskte vrouw
Bij de dames was het Amersfoortse Jony Heerink die op de fiets de concurrenten inpakte. Bij het eerste nummer, die 10 kilometer lopen, gingen Heerink en haar plaatsgenote Marina van Dijk gelijktijdig over de tijdlus, maar op de fiets wist Heerink behoorlijk afstand te nemen. Zij legde de 40 kilometer af in een tijd van 1 uur, negen minuten en 5 seconden. En daar deed Van Dijk 2 minuten en 32 seconden langer over. Voor Van Dijk een extra prikkel om op het laatste loopnummer, de 5 kilometer, alsnog te proberen de verloren gegane tijd op Heerink goed te maken.

Dat lukte haar uiteindelijk niet, hoewel ze wel sneller was dan Heerink. Ze wist 45 seconden sneller te lopen dan Heerink, maar dat was niet voldoende om de winst in het Nederlands Kampioenschap te grijpen. Heerink zegevierde en greep de Nederlandse titel. Verleden jaar bleef de Amersfoortse nog steken op de derde plaats. In de eindstand bij de dames werd Marina van Dijk net als verleden jaar tweede. De derde plaats was weggelegd voor Joyce Vrijenhoek uit Utrecht die een totaaltijd had van 2 uur, 12 minuten en vier seconden.

Plaats een reactie